Jste zde

Albánská kuchyně

Albánská kuchyně (Kuzhina shqiptare) je národní kuchyní albánského lidu. Tedy středomořská, ovlivněná mnoha jinými kuchyněmi, včetně italskéřecké a turecké. Vyznačuje se používáním středomořských bylin, jakými je oreganomátabazalkarozmarýn a další, ale také chilli papriček a česneku, to vše při vaření a úpravě masa i ryb. Zelenina se používá v téměř každém jídle.

Zásadním jídlem Albánců je oběd, který se obvykle skládá z gjellë (guláš), hlavní chod z masa, pomalu vařeného s různými druhy zeleniny. K tomu salát z čerstvé zeleniny, jako jsou rajčataokurky, zelené papriky a olivy. Salát je ochucen solíolivovým olejemoctem, nebo citronovou šťávou.

Ve vysokohorských oblastech je častým pokrmem uzené maso s nakládanou zeleninou. Zvířecí orgány jsou také v kuchyni používány; střeva a hlavy, kromě jiného, jsou považovány za lahůdku. Mléčné výrobky jsou nedílnou součástí kuchyně, obvykle doprovázeny všudypřítomným chlebem a alkoholickými nápoji, jako je např. Raki. Mořské plody jsou běžné v pobřežních městech, jako DurrësVlorëShkodër a Sarandë.

 

O projektu

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer