Jste zde

Pomalý hrnec

Výrobci kuchyňských pomocníků neustále přicházejí s novými a novými nápady, jak zjednodušit a zkvalitnit přípravu jídla. Mezi ty nové produkty moderní doby bezesporu patří i pomalý hrnec.

Co je pomalý hrnec

Pomalý hrnec umožňuje připravit pokrmy takzvaně v jediné nádobě. Všechno, co je doporučené v receptu jídla do něj vložíte a vaříte... Stačí jen nastavíte teplotu, čas a dodržet postup přidávání přísad. Nemusíte používat další varné nádobí ani dávat pozor na to, aby se vám něco nepřipálilo... Pomalý hrnec je tedy hrnec na pomalé vaření.

Z čeho se pomalý hrnec skládá?

Vybavení a možnosti jsou dány typem pomalého hrnce a jeho vybavením. Každý výrobce má k těmto službám jiný přístup.

  • vnějším hlavním dílem je nádoba s ovládacím panelem který může disponovat funkcí časovače, udržení teploty, automatického vypnutí nebo oddáleného startu. Základem všech pomalých hrnců je časovač který určuje dobu vaření a doběhnutí stanoveného času přístroj sám vypne.
  • uvnitř něho je vyjímatelná nádoba (tu lze zpravidla použít i pro vaření na varné desce či plynu)
  • poklice.

     

Na jakém principu pomalý hrnec pracuje?

Nepleťte si pomalé vaření s metodou sous vide. Obojí sice vypadá podobně (pokrm se připravuje v jednom hrnci při nízké teplotě), ale probíhá úplně jinak. Sous vide pracuje na principu vakua, kdy se potraviny umístí do fólie či speciálního sáčku a vloží se v hrnci do vodní lázně. V pomalém hrnci nic do fólie nebalíte a ani nedochází k vytvoření vakua.  

Jak už je patrné z názvu, hrnec na pomalé vaření se za ničím nežene. Pracuje pomalu, ale jistě. Pokrm v něm připravíte zpravidla mezi 3 až 10 hodinami při teplotě 95 °C.

7 důvodů, proč vařit v pomalém hrnci

#1 Jednoduchost

Jak se lidově říká: „v jednoduchosti je krása“. A jednoduchostí přípravy pokrmů právě tenhle pomocník vyniká. Ingredience totiž stačí nakrájet, umístit do hrnce, promíchat je, přiklopit poklicí a zapnout. Dál už se o pomalý hrnec nemusíte starat. Jídlo se totiž vaří tak pomalu, že se nemůže připálit. Tekutina se neodpařuje, takže není nutné přilévat vodu, ani pokrm míchat. Hotové jídlo navíc zůstane v hrnci na pomalé vaření dlouho teplé.

#2 Úspora energie

Přestože vaření v pomalém hrnci trvá několik hodin, tedy déle než zaměstnáváte troubu či sporák, je o něco šetrnější vůči výdajům za energii. Nepotřebuje totiž od zařízení podat velký výkon během krátké chvíle, a hlavně má celou dobu téměř konstantní spotřebu. To se rozhodně nedá říci o plotně ani troubě, kde se obojí musí nejprve nahřát na vysokou teplotu a poté se potýká s teplotními výkyvy. 

Při průměrné ceně elektřiny 4,83 Kč za jednu kilowatthodinu vás provoz průměrného 220W pomalého hrnce vyjde na 1 Kč za hodinu. Oproti tomu vaření na plynovém sporáku (jedna varná zóna 2 000 W) vás za hodinu vyjde minimálně na 10 Kč. Vaření na sklokeramické desce (1 200 W) vás přijde na 6 Kč. U indukce (1 800 W) potom na 9 Kč za hodinu. Navíc v případě, že vaříte ve dvou hrncích najednou, si výdaje vynásobte dvakrát, popř. si připočtěte čas, pokud u vaření nestrávíte pouze hodinu. Zkuste si představit, kolik by vás asi stálo, kdybyste se pomalé vaření snažili simulovat na sporáku. 

(Pozn.: Údaje za spotřebu jsou orientační a mohou se lišit v závislosti na způsobu použití spotřebičů.)

#3 Úspora času

Možná si říkáte, jak může něco pomalého ušetřit čas. Odpověď je jednoduchá. Jelikož pomalý hrnec vaří sám a není třeba ho kontrolovat, můžete se věnovat jiným činnostem, než je stání u plotny, zatímco se vám jídlo připravuje. Jděte třeba na procházku, zahrajte si s dětmi pexeso nebo čas využijte k úklidu vašeho obydlí. 

Jestli se z práce vracíte pozdě a na několikahodinové vaření zkrátka nemáte prostor, zkuste si ingredience připravit do hrnce už ráno nebo předchozí večer a nastavit odložení startu. Během doby, co budete makat v práci, se zapotí i váš pomalý hrnec. Po příchodu domů vás odmění voňavoučkým, ještě teplým jídlem, do kterého se hned můžete pustit. Pokud nedisponujete pomalým hrncem s odloženým startem, nechte hrnec na pomalé vaření běžet přes noc, ráno ho vypněte a po příchodu domů si pokrm jednoduše přihřejte. 

V případě, že jste zapřisáhlí improvizátoři, kteří jídlo zásadně řeší na poslední chvíli, bude pro vás pomalý hrnec spíše sváteční záležitostí.

iMáte rádi přístroje, které pracují za vás? A už jste slyšeli o rýžovaru? Víte, jak funguje? Rozhodujete se, zda si ho pořídit? Pak si přečtěte náš čánek: Rýžovar. Koupit, nebo nekoupit?

#4 Výraznější chuť i zachování vitamínů

Díky pomalému vaření při nízké teplotě se v potravinách nezničí tolik cenných látek jako při klasické přípravě. To samé platí pro koření. S použitím minima dostanete maximum chuti.

#5 Expert na šťavnatost

Jak už jsem zmínila v bodě #1, z pomalého hrnce se neodpařují tekutiny. To ho přímo předurčuje k vaření skvělých omáček i vývarů a šťavnatých masíček, na která byste si jindy netroufli. Vše je jednoduché a předurčené k úspěchu. Vyzkoušejte guláš, svíčkovou nebo třeba vývar.

#6 Tuhé maso? Není problém!

Pomalý hrnec si poradí i s tužšími kousky masa, jako jsou hovězí líčka, kližka apod. Pokud chcete ušetřit, nebojte se tedy použít i levnější maso, na které byste si při běžné přípravě netroufli.

#7 Dieta? No a?

Pokud zrovna držíte dietu nebo zkrátka nemáte rádi mastná jídla, určitě vás potěší, že při přípravě pokrmů v pomalém hrnci, není třeba přidávat žádný tuk. Tedy pokud se nechystáte péct nebo ingredience v hrnci předsmažovat. To je pak samozřejmě nezbytné nádobu vymazat.

iRádi se inspirujete recepty? Zkuste našich 8 receptů na skvělé smoothie.

Co lze v pomalém hrnci připravit?

Pomalý hrnec je ideální pro vaření omáček, vývarů i přípravu nejrůznějších druhů masa. To ale není vše, co dokáže. V symfonii chutí promění i obyčejnou zeleninu, těstoviny a vykouzlí i dezerty. Vše ale záleží na vaší fantazii a chuti objevovat. Níže se můžete inspirovat několika recepty.

 

Pomalý hrnec – recepty

 

Domácí švestková povidla z pomalého hrnce

  • 1,5 kg švestek
  • 3 skořice
  • 3 badyány
  • 6 hřebíčků
  • šťáva z citrónu
  • až 750 g cukru (množství záleží na zralosti švestek – čím zralejší, tím méně cukru)

Omyté a vypeckované švestky dejte do pomalého hrnce. Přidejte ostatní přísady a na stupeň 1 vařte 7 až 8 hodin. Nakonec vše rozmixujte tyčovým mixérem a naplňte do sklenic vymytých horkou vodou. Můžete i zakápnout troškou rumu.

iMáte rádi džemy a marmelády? Další recepty najdete v našem článku: 5 tipů, jak zavařovat (NÁVOD + RECEPTY)

 

Dušené hovězí na zelenině a žampionech z pomalého hrnce

  • 800 g hovězího (lze zaměnit za vepřové)
  • 400 g krémových žampionů
  • 6 čerstvých rajčat
  • 200 g celeru
  • 3 mrkve
  • 400 g krájených rajčat z konzervy
  • 750 ml hovězího vývaru
  • 40 g kukuřičné mouky
  • 1 snítka tymiánu
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 9 g římského kmínu
  • 6 g papriky
  • 6 g chilli koření
  • sůl
  • pepř

Maso, celer a mrkev nakrájejte na 1 až 2 cm velké kousky. Všechny ingredience vložte do nádoby na vaření a na II. stupeň vařte 6 až 8 hodin.

 

Svíčková na smetaně z pomalého hrnce

  • 1 kg zadního hovězího
  • 50 ml oleje
  • 200 g mrkve
  • 100 g celeru
  • 50 g petržele
  • 60 g cibule
  • 150 g uzené slaniny
  • 2 bobkové listy
  • 50 g soli
  • 5 g nového koření
  • 100 g másla
  • 100 g hladké mouky
  • 500 ml vody
  • 200 ml mléka
  • 150 g zakysané smetany
  • 100 ml 33% smetany
  • 200 g brusinkového kompotu
  • 1 citrón
  • houskový knedlík jako příloha

V pomalém hrnci opečte na oleji okořeněné maso. Poté přidejte zeleninu a uzenou slaninu nakrájenou na kostky, cibuli, máslo a mouku. Následně podlijte vodou a duste na II. stupni přibližně 7 hodin. Po uplynutí této doby maso vyjměte a do omáčky přilijte mléko, smetanu a ochuťte. Podávejte s houskovým knedlíkem, citronem a brusinkou.

 

Mrkvový koláč z pomalého hrnce

  • 250 g hnědého cukru
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • 4 vejce
  • 200 ml oleje
  • 280 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky skořice
  • 450 g strouhané mrkve

Nádobu pomalého hrnce vymažte máslem, nalijte dovnitř těsto a uhlaďte ho. Hrnec zakryjte 4 vrstvami kuchyňského papíru a přiklopte pokličkou. Pečte na stupeň 1 přibližně dvě a půl hodiny. Poté vpíchnutím špejle vyzkoušejte, zda je koláč hotový. Po vychladnutí ho servírujte samotný, nebo třeba s ušlehanou smetanou, nutelou či džemem. 

iMohlo by vás zajímat

 

Co je pomalý hrnec + RECEPTY | Alza.cz

Další

Super recepty na jídla z pomalého hrnce | Recepty na Prima Fresh (iprima.cz)

Dokonalá boloňská omáčka | Recepty na Prima Fresh (iprima.cz)

O projektu

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer